Rusya merkezli arama motoru servisi Yandex, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden çok ciddi şekilde etkilenen isimler arasında yer alıyor.
10 yıl boyunca Türkiye’de pazarında yer alan “Rusya’nın Google’ı” lakaplı büyük teknoloji şirketi Yandex, 2020 yılında Türkiye ofisini kapatma kararı almış ve buradaki macerasına son vermişti. Birçok alanda teknolojiler geliştiren firma, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrasında uygulanan yasaklar nedeniyle teknoloji geliştiremez hale geldiklerini belirtiyor. Birçok alandaki çalışmaları ciddi şekilde sekteye uğrayan firma, bunu değiştirmek adına Rusya ile olan bağlarını olabildiğince koparmak istiyor.
Bunun için Yandex’in Hollanda’da kayıtlı holding şirketi Yandex N.V, arama, e-ticaret ve uygulama temelli taksi çağırma gibi Rusya’daki işlerinin çoğunu yerel bir alıcıya satmayı planlıyor. New York Times, bu adımdan sonra Yandex N.V’nin batılı şirketlere / ülkelere ait teknolojilere yeniden erişim sağlamayı hedeflediğini ve yüksek gelecek potansiyeli taşıyan teknolojilerini Rusya dışındaki pazarlara kaydırmak istediğini belirtiyor.
Rusya’ya yönelik yaptırımlardan kaçarak hayatta kalmak isteyen Yandex, yeni dönemde özellikle otonom araçlar ve bulut teknolojileri konusunda hemen her ülke ve şirket ile sorunsuz olarak iş yapabilir hale gelmeyi hedefliyor. Marka bilinirliği yüksek olan şirket, şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalarının da boşa gitmesini istemiyor.
Yandex’in henüz bu plana ulaşıp ulaşmayacağı bilinmiyor. Böyle bir adım için şirket yönetim kurulunun onayı yanında Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in de onayı gerekiyor. Hatta bu konuda Putin ve Putin’e yakın Alexei Kudrin’in görüşmeler gerçekleştirdiği aktarılıyor. Rusya Devlet Başkanı’nın onay vermesi halinde Kudrin’in Rusya Denetim Odası başkanlığı görevinden ayrılarak küresel pazarlara açılacak yeni Yandex’te üst düzey bir yönetici rolü üsteleneceği iddia ediliyor.