Yazılım devi Microsoft, 2030 yılına kadar tükettiğinden fazla suyu yerine koymak için çalışmalar yapıyor.
2020 yılında ‘Su Pozitif’ taahdüdünü duyuran Microsoft, 3030 yılında gerçekleştirmek istediği hedefler için çalışmalarını sürdürüyor. Dünyanın yüzde 70’i sularla kaplı olmasına rağmen, bu suların yüzde 97’sinin kullanılamaz olması, tatlı suya ihtiyacı her geçen gün daha fazla artırıyor. İnsan nüfusu arttıkça ve uygarlık geliştikçe temiz su ihtiyacı da artıyor ve insanlığın yıllık temiz su ihtiyacı 4,3 trilyon metreküp. İşte bunu vurgulayarak yola çıkan Microsoft, bu suyun çoğunun endüstri ve tarım çalışmalarına gittiğinin de altını çiziyor.
“DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”
Bunun değişmesi gerektiğini ve bu nedenle ‘Su Pozitif’ taahhüdünde bulunduklarını kaydeden firma, başlangıç olarak iki hedef belirledi: Su kullanımını azaltma ve kullanılan megawatt enerji başına, faaliyet gösterilen bölgelerde suyu yenilemek… Bu başarıldığında Microsoft, kullandığından fazla suyu yerine koymuş olacak.
2 MİLYAR İNSAN SU SIKINTISI ÇEKİYOR
BM verilerine göre dünyada 2 milyardan fazla insan temiz içme suyuna ulaşamıyor. 2050 yılına kadar ise her dört kişiden biri, tatlı su kıtlığından etkilenecek. İklim kaynaklı azalma, artan talep gibi konular da bu durumu etkiliyor. Dünyanın su krizi yaşamasının öne geçmek isteyen Microsoft, “Kendi su kullanımımızın sorumluluğunu almaya ve başkalarının da aynı şeyi yapmasına yardımcı olmak için teknoloji platformlarında ortaklık kurmaya hazırız” diyor.
HEDEFLER
Microsoft’un hedefleri arasında sulak alanların restorasyonu, asfalt gibi su geçirimsiz yüzeylerin kaldırılması projelerine destek vermek, suların havzalara yeniden doldurulması projelerini desteklemek gibi hedefleri var. Öncelikli 40 su havzası belirlendi ve bunların bilime dayalı değerlendirmesi yapılıyor. Dünyada 16 bin 396 su havzası var ve bunların yenilenebilir arzı yüzde 40’ı aşarsa ‘stresli’ kabul ediliyor. Stresli havza sayısı 4 bin 717’ye ulaşmış durumda. Microsoft, sürdürülebilir tarım dahil, su tasarrufu konusunda çalışmalar yapılmasını destekliyor.
KAMPÜSÜN SUYU YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ
Firmanın su konusunda yaptığı işlerden bazıları şöyle:
Kaliforniya Silikon Vadisi kampüsünün içilebilir olmayan suyunun yüzde 100’ünün geri dönüştürülmüş kaynaklardan sağlanması için entegre yağmur suyu ve atık suyu yönetiliyor. Bu sayade her yıl 4,3 milyon galon içme suyu tasarrufu sağlanıyor.
İsrail Herzliya kampüsü, su tasarrufunu yüzde 35 artırdı ve klimalardan toplanan suyun yüzde 100’ü tesislerin sulanmasında kullanılıyor.
Haydarabad kampüsünde peyzaj, yıkıma ve soğutma kulesi için yüzde 100, arıtılıp yeniden değerlendirilen su kullanılıyor.
Puget Sound’daki Genel Merkez’in tüm ofis binaları, toplanan yağmur suyu sayesinde yılda 5,8 milyon galondan fazla su tasarrufu sağlıyor.
Arizona’da 2021’de kullanıma açılan veri merkezinde soğutma için su yerine dış hava kullanan ‘adyabatik soğutma’ yöntemi kullanılıyor. Böylece yılın yarısından fazlası için ‘sıfır su’ kullanılıyor. Bu sistemle aynı zamanda daha az elektrik kullanılıyor.
Yılda 350 milyon litreden fazla su tasarrufu sağlanması için First Solar ile güneş enerjisinden elektrik üretmek için ortaklık kuruldu.
1,5 milyondan fazla insanın temiz içme suyuna erişmesi için STK’larla ortaklık kuruldu. Bu çalışma 7 ülkede yoğunlaşacak. Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Meksika’daki insanlara yardım etmek için yetersiz hizmet alan topluluklara odaklanan ve kar amacı gütmeyen Water.org ile ortaklık kurulacak. Çalışmalar Çin, Malezya ve Güney Afrika’daki ortaklarla genişletilecek.