Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 6 ay 6 bin kilometre kuralının istenilen etkiyi göstermediğini ifade etti.
Türkiye’de gerek sıfır gerekse ikinci el otomobil fiyatlarında görülen radikal fiyat artışları, pek çok kullanıcı için sıfırdan bir araç almayı imkansız hale getiriyor. Pazarın da gerileyen alım gücüyle birlikte daralma eğrisi sürerken, bir yandan da liste fiyatlarından daha pahalıya satılan sıfır kilometre araçlarla mücadele söz konusu. Tedarik problemlendiren doğan araç bulunamamazlığının zemin hazırlığı bu süreçle ilgili resmi kanattan “6 ay 6 bin kilometre” zorunluluğu bir süredir devrede. Sıfır kilometre araçlarda fırsatçılığın önüne geçilmesi için yürürlüğe giren kanunun hemen ardından, ilanlarda “6.001 kilometre” detaylı sıfır araçlar görmeye başladık. Gündeme getirildiği ilk andan itibaren kullanıcıları ikiye bölen süreçle kanunla ilgili Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç da önemli açıklamalarda bulundu.
“6 ay 6 bin kilometre stokçuluğa çözüm olmadı”
Otomobil satışlarına getirilen bu zorunluluğun bireyleri kapsamadığını, bu yüzden de stokçuluğa çözüm olmadığını belirten Erkoç; “Defaten açıkladığımız gibi kayıtlı olmayan, vergi ödemeden merdiven altı yöntemlerle araç alım satımı yapan kişiler bu düzenlemeden etkilenmediği için stokçuluk yapmaya, piyasanın dengesini bozmaya devam ediyor. Fiyatlardaki şişmenin önüne geçilmesi için kayıt dışı satış yapanların engellenmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Erkoç, kısa vadede ÖTV düzenlemesinin beklenmediğini tekrarlayarak; “Vatandaşların ÖTV indirim beklentisi ve ekonomide yaşanan belirsizlikler de tüketicinin beklemesine yol açıyor, satışları olumsuz yönde etkiliyor. Şu an sektörde yaşanan en büyük sorun, banka faiz oranlarının yüksek olmasının yanında vade sayılarının da düşük olması… Enflasyon yükseliyor, alım gücü düşüyor ve tüketici finansman sıkıntısı yaşıyor. Faiz oranları düşürülmeden ve vade sayıları yükselmeden piyasanın hareketlenmesini sağlamak zor” dedi.