Japonya, 2022 yılında disket ve faks makinelerine savaş açtı. Evet doğru okuyorsunuz ülke geçmiş ile gelecek arasında sıkışmış durumda.
Japonya, dünyanın en önemli teknoloji merkezleri arasında yer alıyor. Ülkede inanılmaz gelişmiş teknolojiler geliştiriliyor. Ancak bunlar genelde ülke içerisinde aşırı bir kullanım kazanmıyor. Kültürel yetişme biçimi, geleneksel bakış açısı ve diğer nedenler yüzünden Japon vatandaşları eski teknolojileri koruyor, büyük değişikliklerden ya da güncellemelerden kaçınıyor. Örneğin ülkede halen çok yüksek oranda bir disket ve faks makinesi kullanımı olduğu ortaya çıktı. Burada özellikle disket kullanımı çok ilginç görünüyor.
Türkiye dahil birçok ülkenin gündeminden çok ama çok uzun zaman önce çıkan disket, Japonya’da halen özellikle devlet düzeyinde yüksek oranda kullanılıyor. Bunu değiştirmek adına adım atan ülke yetkilileri, birçok işlemi internete taşıyacaklarını duyurdu. Söylendiği kadarıyla disket ve CD gibi fiziksel medyalar ülkedeki devlet kurumlarına başvuru amacıyla kullanılıyor.
Buna benzer bir konu daha önce de gündeme gelmişti. Kaçıranlar için 26 yıldır aramızda olan efsane internet tarayıcısı Internet Explorer, 15 Haziran itibarıyla temelli olarak emekliye ayrıldı. Çok iyi hatırlanmayacak tarayıcı, Netscape Navigator’a rakip olarak hayatımıza girmiş ve yıllarca Windows işletim sistemlerinin kalbinde yer almıştı. Bunda dolayı işletim sistemi özellikle Japonya’da şirketlerin olmazsa olmazı haline geldi.
Hatta geçtiğimiz ay ortaya çıktığı kadarıyla Japonya’daki şirketlerin / işletmelerin yarısı IE emekliye ayrıldığı için yeni bir tarayıcıya geçmek zorunda kalacak. 2022 yılında çok ilginç gelen bu durum, yine de büyük bir sürpriz olmuyor. Çünkü yeni nesil teknolojilerin en önemli merkezlerinden olmasına rağmen Japonya’da geleneksel teknolojiler ve ürünler halen aktif olarak kullanılıyor.
Digital Minister declares a war on floppy discs.
There are about 1900 government procedures that requires business community to use discs, i. e. floppy disc, CD, MD, etc to submit applications and other forms. Digital Agency is to change those regulations so you can use online.
— KONO Taro (@konotaromp) August 31, 2022