İstanbul Sanayi Odası (İSO), iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla ‘Etiyopya Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri’ düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud da katıldı.
OTODİA.COM – 26.2.2022
İSO, iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla ‘Etiyopya Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri’ düzenledi. Video konferans yöntemiyle İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe, Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud da katıldı. Çok sayıda sanayici ve iş insanı, Etiyopya’daki fırsatları dinlemek amacıyla toplantıda iştirak etti.
STRATEJİK KONUM, GENÇ İŞGÜCÜ
Akar, Etiyopya’nın bulunduğu stratejik konum, sahip olduğu genç işgücü ve büyük bir pazar olması nedeniyle, Afrika’nın en dinamik ve en fazla doğrudan yabancı yatırım çeken ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Son yıllarda serbest pazar ekonomisine dayalı stratejiler izlenmeye başlanan ülkede yapısal reformların uygulanmasına da öncelik verildiğini anımsatan Akar, 1.3 milyar insanın yaşadığı, 55 Afrika ülkesini temsil eden Afrika Birliği’ne re Etiyopya’nın ev sahipliği yaptığını kaydetti. Akar, 110 milyonu aşan nüfusuyla kıtanın en önemli pazarları arasında yer alan Etiyopya ile Türkiye’nin ilişkileri oldukça uzun ve köklü bir geçmişe dayandığını belirterek, şöyle dedi:
“Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin son yıllarda ivme kazandı. Bu ülkede Çin’den sonra en büyük ikinci yatırımcı ülke Türkiye oldu. Etiyopya ile kurulan diplomatik etkileşim de dikkat çekicidir.”
TİKA’NIN İLK AFRİKA OFİSİ ADDİS ABABA’DA
Afrika açılım siyasetinin doğrultusunda, Türkiye’nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı olarak kıtadaki ilk ofisini Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da açtığına dikkat çeken Akar, özellikle son 15 yılda iki ülke arasındaki ilişkilerin başta diplomasi ve ticaret olmak üzere birçok alanda ilerleme kaydettiğini belirtti.
Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud ise tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduklarını anımsatarak, imalat sanayi, madencilik, turizm ve enerji alanlarında gelişmeye açık olduklarını dile getirdi.
354 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Türkiye’nin Etiyopya’ya TÜİK 2021 verilerine göre 354 milyon dolarlık ihracatı var. Bu ülkeden ithalat ise 24 milyon dolar düzeyinde. Özellikle sanayi ürünleri ithal eden Etiyopya, Türk Otomotiv Ana ve Tedarik Sanayisi için de önemli fırsatlar barındırıyor. Türkiye, Etiyopya’ya halen demir-çelik, makine ve mekanik parçalar, halı, elektrik cihaz ve parçalarını ihraç ediyor. Etiyopya’da yaklaşık 200 Türk şirketinin faaliyeti var ve bunların toplam yatırım değeri 2.5 milyar dolar değerinde.