Marka tarihinin ilk SUV denemesi olarak karşımıza çıkan Ferrari Purosangue, V12 motoruyla meraklılarının beklentilerini karşılayacak gibi görünüyor.
Evet, “o” gün bugünmüş… 80 yılı aşan macerasında süper spor otomobil tarihini yazan markalardan birisi olan Ferrari de artık SUV rekabetinde resmi olarak var. Uzun süredir geliştirme süreci devam eden modelini dakikalar önce lanse eden İtalyan üretici, bizlere pek çok ilki de yaşatıyor. Lamborghini cephesinin Urus ile yakaladığı tarihe geçen satış başarısı sonrası gözlerin ekstra üzerinde olacağı Ferrari Purosangue, Maranello’nun ilk dört kapılı dört kişilik modeli olacak. Lamborghini’den farkı olarak Ferrari tarihinin ilk SUV denemesi niteliği taşıyan bu adım, performans tarafında ise beklentileri yanıltmadı diyebiliriz. V12 motorla donatılan Purosangue, segmentinde satın alınabilecek en güçlü ve hızlı rozet olarak da karşımızda duruyor.
İçindekiler
Ferrari Purosangue süper spor seviyesinde rakamlarla geliyor
Özel bir etkinlik kapsamında İtalya’da tanıtılan Purosangue, Ferrari için kesinlikle yeni bir meydan okuma niteliğinde. Mühendislik tarafında standartların korunması için ciddi bir çalışma ortaya koyan ekibin, V12 motor tercihi de bu noktada kesinlike ekstra dikkat çekiyor. Etkinlikte sahneye çıkan marka yetkililerinin müşteri geri bildirimlerini gözeterek öncelik verdiği atmosferik yapıdaki on iki silindirli motor, aslında 812 Superfast’ten tanıdık. Şanzıman tarafında ise 8 kademeli çift kavrama (DCT) standart olarak geliyor.
6,5 litre hacimli makine üzerinde SUV nitelikleri de düşünülerek yapılan revizyonlar sonrasında ortaya 725 PS (7.750 devirde) güç ve 715 Nm tork değerleri çıkıyor. Bu değerler Aston Martin DBX 707 (707PS) ve Lamborghini Urus (666 PS) gibi zirve modellerin üzerine konumlanırken, bu iki modelde sekiz silindirli motorların konumlandırıldığını da özellikle belirtmekte fayda var. Nitekim Ferrari Purosangue’un V12 motorla birlikte gelen ağırlık handikapıyla birlikte 0’dan 100’e 3,3 saniyede çıkması, Lambo ve Aston modelleriyle aynı oranları karşımıza çıkartıyor. Purosangue ise 310 km/s’lik maksimum sürat limitleyle bu ikilinin bir adım önünde konumlanıyor. 49:51 ağırlık oranıyla arka tarafı biraz daha baskın olan modelde dört tekerlekten güç aktarımının yanında, dört tekerlekten manevra kabiliyeti de sürüş dinamiklerindeki önemli parçalardan olacak. Ferrari’nin 48V elektrik mimarili aktif süspansiyon teknolojisi de gövde dinamiklerini eniyilemede çok ciddi görev üstlenecek. Eğim iniş kontrolü de tahmin edebileceğiniz gibi bir Ferari de ilk kez sunulacak.
SUV mu, spor mu?
Söz konusu bir Ferrari olduğu için işin performans tarafındaki üst seviye niteliklere aslında alışığız. Karşımızda bir SUV modeli olduğunu düşündüğümüzde ise bunun sadece performanstan ibaret olmaması gerekliliği de göz ardı edilmemeli. Aslında bakılırsa, markanın üst seviye yöneticileri Purosangue için doğrudan net bir SUV nitelendirmesi yaptığını söylemek pek mümkün değil. Yüksek oturma pozisyonlu ve daha kullanışlı bir Ferrari olarak görülen bu model, marka nitelendirmese de baz olarak bir SUV. Peki Purosangue ne kadar SUV?
Bunun için modelin ilk olarak ebatlarını ele alalım. Paylaşılan verilere göre karşımızda; 4.973 milimetre uzunluk, 2.028 milimetre genişlik ve 1.589 milimetre yükseklik değerlerine sahip bir model olacak. Bununla birlikte yerden yükseklik tarafına baktığımızda 185 milimetrelik bir rakam karşımıza çıkıyor. Purosangue’un doğuştan rakibi Urus’a karşı ebatsal olarak ele aldığımızda, 250 milimetre yerden yükseklik değerine sahip olan bu tarafa göre arazi sürüşü niteliğinde daha dezavantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim Ferrari yetkililerinin de “Off-road sürüşlerine uygun olsa da Purosangue bir Jeep değil” açıklaması da çerçeveyi belirlemede referans olarak alınabilir.
Uzunluk ve genel yükseklik olarak da Urus’tan daha kompakt yapıda olan model, buna karşın 2.028 milimetre genişlik değeriyle öne çıkıyor. Bagaj hacmi tarafında 487 litrelik kullanım alanıyla gelen Purosangue, bu noktada da Urus’un gerisinde konumlanıyor. Tüm bu değerlere baktığımızda, Ferrari’nin Lamborghini’den ziyade çizginin sportif tarafında biraz daha kalmaya çalıştığını hissediyoruz. Bu da Purosangue’u net bir SUV’den ziyade Crossover dinamiklerine daha fazla yaklaştırıyor.
Kokpitte farklı yaklaşım
Kendi ailesinde türünün ilk örneği olan Purosangue, sadece segmentiyle farklılaşan bir model olmayacak. İç tasarım yaklaşımı olarak çok radikal bir formda gelen modelde, bugün pazarda gördüğümüz dijital ekran şemasından tamamen farklı bir tablo karşımızda. 296 GTB’ye yakınlığıyla dikkat çeken kabinin ortasında herhangi bir multimedya ekranına yer verilmediğini görüyoruz. Bunun yerine sürücü ile birlikte yolcu için de tamamen ayrı ve oldukça geniş bir formda dijital panel karşımıza çıkıyor. Avrupa’da 390.000 euroluk başlangıç fiyatıyla satışa sunulacak olan Ferrari Purosangue, etiketiyle de rakiplerinin önünde konumlanacak.