Evimize aldığımız dostlarımızı ilk kez ne zaman veteriner kliniğine götürmeliyiz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evimize yeni bir üye aldıktan sonra eve alıştığında onun ve kendi sağlığımız için bir veteriner hekime götürmeliyiz. Hayvandan insana geçen hastalıkların başında paraziter hatalıklar gelir. Bu parazitler sağlıklı gelişimi engelledikleri gibi biricik dostumuzun sağlığını bozar ve bize de geçebilir.  İç ve dış parazit için antiparaziter ilaçlarla ilk uygulamalara başlanmalıdır. İlk ziyaretinizde kilosu, göz ve kulak muayenesi genel olarak deri muayenesi yapılırken parazit ilaçları da genel durumu uygunsa uygulanır. Eğer ilaçları yapıldıysa ya da anne, babanın ilaçları tam ise dışkı muayenesi yapılarak emin olunmalıdır. Dışkı muayenesi temiz çıktığında genel kondisyon aşılama için uygunsa aşılara başlanabilir.

Aşılama karma aşı ile başlanır. Karma aşıda köpek ve kedilerde oldukça bulaşıcı ve ölümcül olan hastalıklara yönelik koruma sağlar. En az iki doz aşılama yapılmalıdır. Gerekli olan aşılar veteriner hekimin bilgilendirmesiyle ayarlanarak aşı programı oluşturulur. Kedilerde karma, lösemi gerekli görülen durumlarda mantar aşısı yapılırken; köpeklerde ise bronşin, corona ve gerekli olan durumlarda mantar ve lyme aşısı yapılabilir. Yavruyken iki doz yapılan aşılar yılda bir kez tekrar edilmelidir. 3 ayı geçtikten sonra kuduz aşısı yapılır, tek doz aşılama yeterli olacaktır.

İç ve dış parazit ilaçlamaları dışkı muayenesiyle kontrol edilmeli   ya da belli periyotlarla yenilenmelidir. Bulunan bölgeye göre 3 aylık periyotlarda tekrarlanmalıdır. Herhangi bir sağlık problemi olmadıkça düzenli ilaçlama ve aşılama yeterli olacaktır. Ancak ishal, dışkı da kan ya da mukus olduğunda dışkı muayenesi yapılarak gerekli olan durumlarda parazit ilaçları tekrarlanabilir. Dış parazit ilaçları rutinde üç ayda bir yapılırken yaz aylarında ya da kenenin yoğun olduğu bölgelerde aylık tekrarlanabilir. Dış parazit için etkili tasmalarda kullanılabilir. Daha uzun süre koruma sağlanabilir. Kullanılan ilaçlar mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalı ya da önerilmelidir. Hayvanın yaşına, kilosuna ve yapılma şekline göre farklılık gösterebilir.

Sağlıklı günlerde dostlarımızla birlikte olmak dileğiyle. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Evimize aldığımız dostlarımızı ilk kez ne zaman veteriner kliniğine götürmeliyiz?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Otodia.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!