Dyson ve National Geographic’ten İstanbul’daki hava kirliliğiyle ilgili araştırma

Dyson ve National Geographic’ten İstanbul’daki hava kirliliğiyle ilgili araştırma
Dyson ve National Geographic’ten İstanbul’daki hava kirliliğiyle ilgili araştırma
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli, Dyson ve National Geographic, dikkat çeken bir iş birliğine imza attı. Havayı Koklayan Adam olarak tanıdığımız Bünyamin Sürmeli, mobil bir hava kirliliği ölçüm ünitesi içeren Dyson Backpack ile İstanbul sokaklarında dolaştı.

Sürmeli’nin gün boyunca kullandığı Dyson Backpack‘te Dyson hava temizleyicilerindeki mevcut algılama teknolojisi kullanılıyor. Sırt çantası hareket halindeyken hava kirliliği verilerini toplayabiliyor. Dyson; yerleşik sensörler, pil takımı ve GPS’ye sahip sırt çantasıyla kişisel hava kirliliğine maruz kalma durumunu ve bundan nasıl kaçınılacağını araştırıyor. Dyson mühendisleri sırt çantasındaki hava sensörü ve GPS verilerini, Bünyamin’in günlük aktiviteleriyle eşleştirerek hava kirliliği bulgularını analiz etti. Mühendisler bu bilgiler sayesinde Bünyamin’in rastladığı kirlilik kaynaklarını tespit ederek, hava kirliliğine maruz kalmayı azaltacak yollar öneriyor.

Araştırma, kalabalık ortamlara girmenin, yoğun caddelerde yürümenin, toplu taşıma araçlarının bulunduğu yerlerde dolşamanın ve otomobille seyahat etmek gibi aktivitelerin PM2.5, VOC (Uçucu Organik Bileşikler) ve NO2 (Azot Dioksit) gibi kirleticilerde ani bir artışa neden olduğunu gösteriyor.

İçindekiler

Bünyamin Sürmeni’den konuyla ilgili açıklama

Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli konuyla ilgili: ”İstanbul dünyanın en kalabalık ve en yoğun şehirlerinden biri. İşimin bir parçası olarak, soluduğumuz havanın öneminin fazlasıyla farkındayım, ancak hava kalitesini kirli havaya maruz kalma noktasından anlamaya çalışmak çok ilginç. Dyson ile sırt çantası projesini gerçekleştirmek istememin de asıl sebebi bu oldu.” dedi.

Dyson da konu hakkında açıklamada bulundu

Dyson Hava Kalitesi Veri Bilimcisi Scott Lowther da konuya dair düşüncelerini: ”Trafik emisyonları NO2 kirleticisi yaydığından, genellikle araçların çevresinde NO2‘de en yüksek seviyeyi görüyoruz. Yoğun seyahat sürelerinden kaçınmak, daha az trafikli rotaları tercih etmek ve kullanılan ulaşım türünü değiştirmek gibi basit önlemler almak, hava kirliliğine maruz kalmayı zaman içinde azaltmaya yardımcı olabilir.” dedi.

İlginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dyson ve National Geographic’ten İstanbul’daki hava kirliliğiyle ilgili araştırma

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Otodia.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!