Marka tarihinde önemli bir yeri olan Citroen BX, tanıtımının üzerinden geçen 40. yılda unutulmadı.
Citroën’in otomobil dünyasına imza olarak bıraktığı önemli modellerden birisi olan BX, 40. yaşını kutluyor. İlk olarak 1982 yılında Eyfel Kulesi’nin altında lanse edilen modelini unutmayan Fransız üretici, araçla ilgili öne çıkan detayları tekrar gün yüzüne çıkarttı. 1982 ile 1994 yılları arasında üretilen Citroen BX, on iki yıl gibi kısa sürede 2,3 milyonun üzerinde üretim adedi yakalayarak markası için büyük bir ticari başarı oldu. Citroën’in orta sınıfta büyümesine katkı sağlayan model, Bertone imzalı tasarımıyla 1980’lerin önemli aile otomobillerinden biri olarak hala zihinlerdeki yerini koruyor.
Citroën BX marka içerisinde ilkleri barındırıyor
Groupe PSA oluşumunun tamamlanmasının ardından bu bileşimin ilk aracı olarak yollara çıkmaya başlayan BX projesinin özellikleri Kasım 1979’da tamamlandı. Projenin ana hedefi marka tarafından; “yenilikçiliğe vurgu yapan modern ve sıra dışı bir araç ortaya çıkarmak” cümlesiyle özetleniyor. Aracın tarihçesine baktığımızda ilk aşamada 5 kapılı hatchback bir gövdeyle geldiğini görüyoruz. BX, iyi hızlanma ve düşük yakıt tüketimi değerlerini sağlamak üzere küçük hacimli ve enlemesine konumlandırılmış motora sahip bir araçtı. O dönem tüm üst sınıf Citroën otomobillerinde olduğu gibi, BX de konfor ve kusursuz yol tutuşu sağlayan hidropnomatik süspansiyon sistemi ile donatılmıştı.
Araç, tasarımı hızlandırmak ve performansları optimize etmek için CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) konusunda büyük yatırım yapan Vélizy teknik merkezi tarafından geliştirilmişti. Bu yöntem sayesinde BX, 0,34 gibi, dönemi için son derece başarılı bir aerodinamik katsayıya ulaştı. Tampon, bagaj kapağı, motor kaputu ve yan köşe panelleri gibi parçalarda kompozit malzeme kullanımı da yenilikçiydi. BX bu sayede sadece 885 kg ağırlığa sahipti. Groupe PSA döneminin ilk aracı olan BX için motorlar, grubun güç-aktarma sistemlerinden alındı. İlk versiyonlardan itibaren 62 HP ve 72 HP’lik 1360 cc ile 90 HP 1580 cc motorlarla yollara çıkan BX, hafifliğinin de etkisiyle beklentileri aşan bir dinamizm sunuyor.
BX, pazardaki 12 yıllık yaşam döngüsü boyunca çok sayıda değişiklik gördü. 1985 yılında 5 kapılı BX’den 17 cm daha uzun ve Evasion adı altında zarif bir station ürün gamına eklendi. 1987 yılında kapsamlı bir değişim yapıldı. BX, bu değişim sonrasında daha yumuşak dış hatlara kavuşurken ön konsol tamamen yenilendi. Sunroof, klima, dijital göstergeler, kadife döşeme, alüminyum jantlar, dijital saat ve araç bilgisayarı gibi donanımlar da BX’in modern araç imajına katkı sağladı.
160 HP’ye kadar motorlar, katalitik konvertör ve lambda sensörü, elektronik enjeksiyon, dizel motor, otomatik şanzıman, sürekli 4 tekerlekten çekiş ve ABS fren sistemi gibi teknolojilerle Citroën BX, her zaman otomobil teknolojilerinin ön saflarında yer aldı. Hatta BX 4 TC Grup B yarış otomobilinin yol versiyonu (2141 cc, 200 HP, 220 km/s) 200 adetle sınırlı sayıda üretildi. BX, ayrıca tamamen dijital gösterge paneline sahip ünlü Digit de dahil olmak üzere çok sayıda sınırlı sayıda üretilen özel versiyonlara da sahipti. BX19 GTi da 122 PS’lik gücüyle ürün gamındaki yerini aldı. Üretim hayatı boyunca Brittany’deki Rennes La Janais ve İspanya’daki Vigo fabrikalarından çıkan BX, Citroën’in en çok satan otomobillerinden biri oldu.