Avrupa Birliği geçtiğimiz aylarda telefonlarda ve diğer elektronik ürünlerde ortak USB-C şarj portu kullanılmasını kararlaştırmıştı.
Kaçıranlar için Avrupa Birliği elektronik atığı azaltmak adına Avrupa’da satılacak telefonlar ve diğer birçok elektronik ürün için ortak şarj portu zorunluluğu getirmek istiyordu ve bu konuda geçtiğimiz aylarda son karar verildi. Avrupa’da satılacak iPhone’lar dahil birçok yeni nesil elektronik üründe 2024 sonunda USB-C portu standart olacak. Bugün bu karar tam 602 olumlu oy ile kabul edildi ve net olarak resmileştirilmiş oldu.
Günümüzde çıkan hemen hemen tüm Android telefon ve tablet modeli USB-C kullanıyor. Bu açıdan Avrupa Birliği tarafından devreye alınan yeni mevzuat özellikle iPhone’larda Lightning kullanmayı sürdüren Apple’ı ilgilendiriyor. Yeni mevzuat ışığında Apple gelecek iPhone modellerini Avrupa Birliği ülkelerinde satmak istiyorsa USB-C portuyla tasarlamak zorunda kalacak.
Bu bağlamda 2023 eylül ayında gelecek iPhone 15’lerin USB-C’ye geçmesi bekleniyor. Apple, yüksek ihtimalle bunun için 2024’te gelecek iPhone 16’ları beklemeyecektir. Ancak durum yine de kesin değil. Firmanın süresi olduğu için 2024’ü de bekleyebilir. Hatta dönüşüm 2025 yılında gelecek iPhone 17’lerde dahi gerçekleşebilir.
Apple bu konuda ABD merkezli olarak da sıkıştırılacak gibi görünüyor. ABD’li senatörler Edward J. Markey ve Elizabeth Warren, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı’na tek tip şarj portunun standart yapılması için bir çağrı yaptı. Halen bu konuda kesin olarak gündeme alınmış bir plan yok ancak senatörler açık olarak elektronik atıklar ve fazlası üzerinden ülkelerinde de USB-C’nin standart hale getirilmesini istiyor.
Avrupa Birliği sadece yukarıdaki ile yetinmek de istemiyor. Ortaya çıktığı kadarıyla birlik akıllı telefon üreticilerinin Avrupa’da satacağı telefonlara en az 5 yıl boyunca yedek parça sunmasını istiyor.
Burada spesifik olarak 15 farklı yedek parçanın sağlanması isteniyor. Birlik sadece bununla da yetinmek istemiyor. Yapılan çalışmalarda telefonlarda kullanılan pillerin daha uzun ömürlü olması da isteniyor. Telefonlardaki lityum-iyon pillerin 500 şarj / deşarj sonrasında dahi en az yüzde 83 ömürde olması isteniyor.
Telefon ekranları için enerji verimliliği göstergesi de düşünen Avrupa Birliği, bu sürece tabletleri de dahil ediyor. Bu çalışmaların önümüzdeki dönemde yasalaşması ve ilerleyen yıllarda her firma için geçerli olması bekleniyor.