Yeni üretilen araçların çoğunda ya bluetooth içeren multimedya sistemleri ya da CarPlay ve Android Auto gibi yerleşik sistemler var. Ancak bunlardan birine sahip değilseniz, ister görüşme yapmak isterseniz navigasyon uygulamalarını kullanmak konusunda çaresiz değilsiniz. Uygun fiyat seçenekleri ile bu sorunu aşmak mümkün.
OTODİA.COM – 27.2.2022
Yeni üretilen araçların çoğunda bluetooth içeren multimedya sistemleri yada CarPlay ve Android Auto gibi yerleşik sistemler var. Bu sayede araçta, trafikte seyrederken gelen telefonlara güvenli bir şekilde ve cevap vermek, birini aramak, mesajı sesli dinlemek, cep telefonunuza yüklü şarkıları dinlemek, müzik servisleri aboneliğinizden faydalanmak ve navigasyon uygulamaları ile yol bulmak mümkün oluyor.
Ancak eski araçların kiminde CarPlay ya da Android Auto bulunmazken, kiminde bluetooth bağlantısı bile yok. Peki sizin aracınız da böyle eski bir modelse ne yapacaksınız?
ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ
Aslında bu sorunun birden fazla çözüm yolu var. Bunlardan ilki, elbette aracınızın yetkili servisine başvurarak mevcut ototeyp yada multimedyanızı ‘bluetooth’lu bir modelle değiştirme imkanı bulunup bulunmadığını sormak olacaktır. Eğer bu mümkün ve ekonomik ise değiştirin. Araçlarda modele göre yazılım bulunduğu için bu biraz zayıf bir ihtimaldir ama yine de denemenizde fayda var.
“Değiştirmenizin mümkün olmadığı” yanıtı verilirse, piyasada oldukça kaliteli ve çok seçenek bulunan bluetooth’lu bir ototeyp almayı düşünebilirsiniz. Elbette navigasyon içeren sistemler de var ancak biraz daha pahalı. Onlardan da alıp taktırabilirsiniz. Burada da aracın ön konsoluna uyumlulukla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Eski araçlarda ototeybi değiştirmek oldukça kolaydı. Yeni araçlarda, ön konsol bir bütün halinde tasarlandığı için, uygun bir model, çerçeve bulmak zor olabilir.
BLUETOOT’LU TEYP ÇÖZÜMÜ
Aracınızın teybi değiştirilebiliyorsa, sadece bluetooth içeren bir yeni teyp aldığınızda, cep telefonunuzla eşleştirmeniz yeterlidir. Artık gelen telefonlara teybiniz üzerinden cevap verebilir, konuşaibilir, görüşmeyi başlatıp bitirebilir, Spotyfy, Muud, Fizzy gibi servisleri ya da cep telefonunuzdaki müzikleri aracınızın dahili hoparlörlerinden dinleyebilir, bir telefon tutacağı ile telefonunuzu sabitleyerek, navigasyon uygulamasını sesli olarak kullanabilirsiniz.
AUX BAĞLAMA ÇÖZÜMÜ
Bluetooth’lu bir cihaz almaya niyetiniz ya da bütçeniz yoksa yine çözümsüz değilsiniz. Eğer mevcuttaki oto teybinizde bir ‘aux’ girişi varsa, piyasada fiyatı 50 TL ile 1500 TL arasında değişen yüzlerce bluetooth kitlerinden birini tercih edebilirsiniz. Ancak bu tercihinizde, şarj edilebilir olanı değil, çakmak bölümüne bağlanarak enerjisini oradan alanı tercih etmenizde fayda var. Böylece bir kez bağlar ve bir daha uğraşmazsınız.
Örneğin 100 TL’ye aldığınız, bluetooth kitinizin ucunu ototeybinizin aux girişine bağlayın. Sonra da telefonunuzla bu kiti eşleştirin. Bu kadar basit… Bir kez eşleştirme yaptıktan sonra telefonunuz artık araca her bindiğinizde otomatik olarak kite bağlanacak, siz de telefon görüşmelerinizi eller serbest şekilde yapabileceksiniz. Telefonunuzdaki müziği dinleyebilecek, navigasyon uygulamasını yine sesini araç hoparlörlerinden alarak kullanabileceksiniz.
Bluetooth kitini seçerken, mikronu kaliteli olan bir model seçmeyi unutmayın. Farklı marka ve seçenekler olsa da hemen hepsi müzik dinleme ve gelen çağrı sesini araç içine vermede, yakın performans göstermektedir. Fark ise sizin sesinizi karşıya ileten mikrofonda ortaya çıkar. Bluetooth araç kitlerine ilişkin modellere e-ticaret sitelerinden göz atabilirsiniz.