OTODİA.COM – ÖZEL HABER – 5.6.2022
Çevreyi korumak için araç sahiplerinin yapacakları şeyler de var ve bunlar hiç az değil.
1972 yılında BM tarafından düzenlenen ve İsveç’in başkenti Stokholm şehrinde yapılan Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla 5 Haziran tarihi ‘Çevre Günü’ ilan edildi. 1970’lerde başlayan çevreye duyarlılık, her yıl daha fazla artarken, Çevre Günü’nde yapılan etkinliklerle de daha yaşanabilir bir dünya için neler yapılabileceği anlatılmaya çalışılıyor. Elbette ki çevreyi en çok kirleten ve en çok atık bırakan ise teknolojik üretimin kendisi… Enerji, hammadde ve makine üretimi ne yazık ki insan yaşamını kolaylaştırırken, çevrenin de zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenle çevreye zarar vermeyen ya da en az zararı veren üretim yöntemleri geliştiriliyor. Tüketilip bitirilen değil, yenilebilir enerjiye yönelim gittikçe artarken, başta otomotiv bileşenleri olmak üzere, makinelerin de daha çevreye dost üretilmesi için sürekli teknoloji geliştiriliyor.
MEDENİYETİN VAZGEÇİLMEZİ OTOMOTİV
Otomotiv sektörü olmasaydı, muhtemelen bugünkü medeniyetten de söz edilemezdi. Binlerce kilometreyi aşan uçaklar, yüzlerce kilometreyi ulaşılabilir hale getiren kara taşıtları, trenler, bir insanın taşıması çok zor olan yükleri rahatça bir yerden bir yere ulaştıran her türlü araç, insan yaşamında konforu artırdı. Dünyayı küçülttü ve insanların hemen her imkana daha kolay ulaşmasını sağladı.
Elbette bunun nimetlerinden yararlanırken, çevreyi de korumaya çalışmak gerekiyor.
Bireysel olarak çevreyi korumak için araç sahiplerinin yapabilecekleri şeyler var ve bunlar hiç de küçümsenmeyecek konular. İşte bunlardan bazıları:
YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE ÇALIŞAN ARAÇ TERCİH ETMEK
Fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji ile çalışan araçlar tercih etmek: Özellikle elektrik, metanol, hidrojen gibi yakıtlar kullanan, hiç olmazsa hibrit motora sahip olan araçların karbon salınımı daha düşük. Bu nedenle başta soluduğunuz hava olmak üzere, çevreyi daha az kirletir ve daha az doğal kaynak tüketirsiniz.
YAKIT TÜKEMİNİ DÜŞÜREN LASTİKLER TERCİH ETMEK
Yakıt tüketimini düşüren lastikler tercih etmek: Bugün hemen her firmanın yakıt tüketimini düşüren bir lastik modeli bulunuyor. Bunlar tercih edildiğinde, hem mobilite maliyeti düşüyor hem çevre bir nebze daha korunmuş oluyor.
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEME TERCİH ETMEK
Geçmişte kullan-at gözüyle bakılan bir çok elektronik araç ve beraberinde otomobiller, artık sadece bir hurda değil. Önemli bir kısmı dönüştürülerek yeniden kullanılıyor. Alım yaparken ‘geri dönüştürülmüş malzeme oranı yüksek ya da geri dönüştürülebilir’ ürünleri tercih ederek çevreyi koruyabilirsiniz.
DAHA AZ KAYNAK, DAHA AZ ENERJİ KULLANMAK
Bakımını zamanında yaptırdığınız her araç, çevre açısından daha az zarar verici olacaktır. Buna ek olarak gerekmedikçe araç yıkatmaktan vazgeçmek gibi küçük önlemler de unutulmamalı. Bir litre suyun üretimi bile çok büyük maliyettir ve fazladan yıkama için yıllık tonlarca su heba edilmemelidir.
AGRESİF ARAÇ KULLANMAMAK
Her gaza bastığınızda atmosferi bir parça daha kirletmiş olursunuz ve her frene bastığınızda da bir kaynak boşa gitmiş olur. Bu nedenle araç kullanırken agresif olmamak, gerekmiyorsa hız yapmak uğruna sürekli gaza basmamak çok önemlidir. Daha az aşınan lastikler de daha az kirlenen bir çevre demektir.
İHTİYAÇTAN FAZLASINI ALMAMAK
Bugün bir aile söz konusu ise küçük bir aile otomobili genelde yeterli olur. Bunun yerine kocaman bir SUV alıp onunla dolaşmak, sadece yakıt tüketimini artırmakla kalmaz, çevreyi de daha fazla kirletir. Ayrıca bir araç yetiyorsa, garaj zengin görünsün diye birden fazla araç satın almanın da çevreye faydası değil, zararı vardır. Unutmayın ki her bir parçası için bir üretim maliyeti olduğu gibi, her hareketi için de tüketilen bir doğal kaynak söz konusudur.
DOĞADA ÇÖZÜNEBİLEN MALZEME TERCİH ETMEK
Unutmayın ki doğaya attığınız bir parça kağıt bile 30 yılda ancak yok olmaya başlıyor. Bu nedenle mümkünse araçta kullandığınız her türlü küçük aleti de yine doğada çözünebilen ya da tekrar kullanılabilen malzemeden seçebilirsiniz. Pet şişe yerine termos, kağıt bardak yerine tekrar kullanılabilen kupalar tercih etmek bir başlangıç olabilir.
ÇÖPLERİ YOLLARA ATMAMAK
İster bir izmarit olsun, ister bir meşrubat kutusu, yollara ya da yol kenarlarına bıraktığınız çöpler, çevreyi hızla kirletiyor ve oradaki doğal yaşamı bozuyor. Diğer sürücüler için de tehlike oluşturan bu çöpler özellikle pil gibi kimyasal maddeler içeren çöpler olursa, tahribat çok daha büyük boyutlarda oluyor. Bu nedenle çöplerinizi yol ve kenarlarına atmayın.
ESKİYEN ELEKTRONİK EŞYAYI DÖNÜŞÜME GÖNDERMEK
Eskiden eskiyen elektronik eşya eğer tamir edilemiyorsa, çöpe atılıyordu. Ancak bunun zararları görüldü. Bugün AVM’ler, elektronik mağazaları gibi yerlerde, eski elektronik eşyaları gönüllü topluyorlar. Aynı şekilde belediyelerin de bu hizmetleri var. Eski elektronik eşyalar çöpe değil, dönüşüm kutularına atılmalı.
ESKİ KIYAFETLER DE GERİ DÖNÜŞÜME
Aynı şekilde eskiyen giysileriniz de çöp değildir ve bir metrekare kumaş üretimi için neredeyse tonlarla ifade edilen su kullanmak gerekir. Bu nedenle eskimiş kıyafetlerinizi de yine geri dönüşüm amacıyla konulmuş toplama kutularına bırakmalısınız.
EN AZ ENERJİ KULLANANI TERCİH ETMEK
Her geçen gün yeni teknolojiyle birlikte en az enerji ile en yüksek verimi sağlayan araçlar üretiliyor. Bugün bir ampul ile bir buzdolabı aynı enerjiyi tüketerek çalışabiliyor. Bu nedenle özellikle düşük enerji kullanımı sağlayanları tercih edebilirsiniz. Bunun için üzerinde bulunan ve ‘A’ harfinden başlayarak devam eden bilgilendirmeleri okumanız yeterlidir.