Google tarafından Pixel’lere gönderilen, diğer firmalar tarafında da çalışmaları süren Android 13 ile “iş profili” sistemi gelişiyor.
Android işletim sisteminde uzun zamandır bir “iş profili” sistemi yer alıyor. Bu faydalı sistemi Google şöyle açıklıyor: “İş profili, iş uygulamalarını ve verilerini kişisel uygulama ve verilerden ayırmak için Android cihazlarda kurulabilir. İş profili sayesinde aynı cihazı hem iş için hem de kişisel amaçlarla güvenli ve gizli bir şekilde kullanabilirsiniz. Kişisel uygulamalarınız, verileriniz ve kullanımınız gizli kalırken iş uygulamalarınız ve verileriniz kuruluşunuz tarafından yönetilir. Kuruluşunuz iş profillerini destekliyorsa BT departmanınız cihazınıza iş profili ekleme talimatlarını sağlamalıdır.”
Binlerce kullanıcı tarafından kullanılan bu sistem, Android 13 işletim sistemi ile daha da kullanışlı hale geliyor. Yapılan açıklamaya göre yeni sürümde artık kişiler uygulamaların hangi hesaplarından açılacağını belirleyebiliyor. Bu sayede örneğin YouTube’daki kişisel hesap ile iş hesabı birbirinden rahatlıkla ayrılabiliyor.
Android 13’ün iş profili güncellemesi ile artık kişiler fotoğraf galerini de bölebiliyor. Bu sayede artık iş için ayrı bir fotoğraf galerisi, kişisel fotoğraflar için de ayrı bir galeri ayarlanabiliyor. Bu özellik telefonundan sürekli işi için sosyal medya paylaşımları yapmak durumunda olan kişiler için çok kullanışlı görünüyor.
Android 13’ün akıllı yazı öneri / düzeltme sistemini de kişisel ve iş olarak ayıran Google, bu adımıyla da olumlu yorumlar alıyor. Çünkü kurumsal dil ile gündelik dil arasında ciddi farklar olabiliyor. Yeni işletim sisteminde kolay yönetim için güvenlik ayarlarını tek bir merkezde toplayan internet devi, artık teknik cihaz sınırlamaları konusunda IT yöneticilerine de daha fazla kontrol sunuyor.
Google Android 13 için yakında başka yeniliklerin geleceğini de belirtiyor. Örneğin bunlardan bir tanesi “kayıp modu” ve şirket cihazlarının uzaktan kilitlenmesi ve bulunmasını kolaylaştırıyor. Firma ayrıca şirket ağına bağlı telefondaki kişisel hesap kullanımlarında tüm trafiği şifrelenmesi konusunda da çalışıyor.
Bu özelliklerin hepsi Android 13‘te ve bağlı olarak Google’ın Pixel’lerinde yer alıyor. Özelliklerin diğer cihazlara ise Samsung ya da Xiaomi gibi firmalar tarafından entegre edilmesi gerekiyor. Biliyorsunuz firmalar Android üzerine kendi arayüzlerini kuruyor.